HIDROFANIES DE JOSÉ ANTONIO ORTS, AL MUVIM


Orts_2Fins el 14 de setembre, al MuVIM (Museu Valencià de La Il·lustració i la Modernitat) de València, exposició “Hidrofanies” de l’artista i músic de Roca José Antonio Orts.

L’exposició que José Antonio Orts presenta en el MuVIM i que realitza ex profeso per a la Sala Parpalló, ens endinsa en una experiència artística interactiva on les seues escultures generen la imatge i els sons de l’aigua. Aquestes manifestacions acústiques, -sons de l’aigua i els seus reflexos-, són precisament les claus que expliquen el títol escollit per l’artista: Hidrofanies.

Aquest líquid desitjat i necessari posseeix una dimensió social i cultural veritablement inqüestionable, i no és per casualitat que la Diputació de València haja realitzat tants esforços perquè les polítiques del cicle integral de l’aigua siguen una realitat en els nostres municipis, ni tampoc ha d’estranyar a ningú que el Tribunal de les Aigües, la mil·lenària institució que vetla per la justa distribució de l’aigua de reg de l’horta valenciana, fora promoguda per les nostres institucions per a aconseguir el reconeixement de la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. L’obra de José Antonio Orts, no fa sinó recordar la importància del líquid element, servisca d’exemple la instal·lació Huit Canelles que recorda a huit canelles que aboquen l’aigua en huit sèquies, tal com ocorre amb la ciutat de València i el riu Turia, amb les sèquies de Quart, Tormos, Mislata, Mestalla, Favara, Rovella, Rascanya i Faitanar, que són les que han proporcionat d’aigua a la ciutat de València i la seua horta.
Fent ús de components electrònics, circuits, sensors, altaveus, tubs, espills… José Antonio Orts construeix belles escultures ?considerades úniques dins del panorama de l’art contemporani? que ens permeten crear harmonies d’aigua, úniques, irrepetibles, admirables, i que ens endinsen en l’univers de l’art total. Les peces, un total de sis, sensibles a la presència de l’espectador, han sigut dissenyades per a emetre sons afinats o llums com a resposta a la irrupció dels visitants. Endinsar-se en Hidrofanies ens fa participes de l’univers creador de l’artista, i com a conseqüència del nostre passejar entre elles, construirem efímeres simfonies que es consumeixen alhora que es generen, en un acte escènic que transcendeix l’àmbit de les arts implicades.

Per a aquesta exposició, i donat el vincle històric de la Sala Parpalló amb les avantguardes, s’han desenvolupat, en col·laboració amb NOP films, un total de set vídeos explicatius amb el procés de muntatge de les obres, en castellà i anglès, accessibles al costat de les instal·lacions mitjançant codis QR i etiquetes NFC.

Font: Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat

HidrofaniasA la premsa:

LAS PROVINCIAS, 18/07/2014:

José Antonio Orts crea música con el agua en la exposición ‘Hidrofanies’ del MuVIM

Valencia. El músico y escultor valenciano José Antonio Orts presentó ayer la exposición ‘Hidrofanies’, un conjunto de obras realizadas especialmente para ser expuestas en el MuVIM.

Se trata de seis instalaciones realizadas alrededor del agua como elemento principal. Estas esculturas, que se exponen desde ayer en la sala Parpalló, generan la imagen y los sonidos del agua que son precisamente las claves que explican el título escogido por el artista, ‘Hidrofanies’.

«Para mí la palabra ‘fania’ quiere decir revelación, ya que la exposición descubre la coincidencia que he encontrado entre la poética surgida en torno al agua y la pura física y ciencia que no es otra que la comprobación de que el agua contiene todas las notas musicales», así explicó Orts la conclusión científica en la que se basan todas las esculturas que componen el proyecto.

Utilizando componentes electrónicos, circuitos, sensores, altavoces, tubos y espejos, Orts construye sus seis obras creadas para inventar armonías de agua y diseñadas para emitir sonidos afinados o luces al paso de los espectadores.

El hecho de que los visitantes deambulen entre ellas genera interferencias en los sensores o movimientos en las partes flexibles para provocar la producción de sonido, luz o ambos efectos a la vez. El resultado de esta interacción es que el visitante forme parte de las obras, ya que los ritmos de la melodía que generan las esculturas se adaptan a su paso.

La exposición del escultor y músico valenciano destaca la importancia del agua, concretamente, la obra ‘Huit Canelles’ está compuesta por ocho caños que recrean los sonidos del agua. «Está hecha a partir de un chorro de agua que siempre es el mismo en los todos los elementos, y yo mediante filtros y tubos puedo sacar algunas notas que ya contiene el agua por sí misma», describió Orts. Esta escultura recuerda a las ocho acequias que hay en la ciudad de Valencia y el río Turia.

«En mi trayectoria, el agua es un tema recurrente», afirmó Orts. Sin embargo, reconoce que este proyecto se diferencia en que no ha tenido que «sacrificar la parte visual y la sonora porque se complementan a la perfección, es como si las fuerzas de la física se hayan puesto de mi parte».

Para esta exposición, se han desarrollado un total de siete vídeos en los que se explica el proceso de montaje de las obras, en castellano e inglés, que están accesibles junto a las obras mediante códigos QR y etiquetas NFC.

Clic a la notícia: José Antonio Orts crea música con el agua en la exposición Hidrofanies del Muvim.

LEVANTE-EMV, 18/07/2014: José Antonio Orts crea música a partir del agua en la exposicón “Hidrofanías” del Muvim

LA VANGUARDIA, 17/07/2014: José Antonio Orts crea música a partir del agua en “Hidrofanias” del MuVIM

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s