L’ESCUT DE CUIPER, I DE ROCA?


escut

L’escut de Cuiper és un simbol que ha identificat els cuiperans primer i després, en tant que Roca no té escut, també els roquers. Els germans Peris el popularitzaren amb les etiquetes i caixes de melons (hui encara s’usa a Vicente Peris). Anys després l’efímera falla que va durar entre els anys 80 i 90 poc més de 6 anys l’adoptà com el seu escut i des de l’any 2000 també l’Associació de Veïns de Roca i Cuiper també l’usa. És acceptat per la immensa majoria de la població i només una minoría qüestiona eixe ús (cuiperans que no els agrada compartir l’escut amb els de Roca i no entenen que empreses, falla o Associació de Veïns s’hagen apropiat d’ell, i a l’inversa, roquers que no s’identifiquen amb ell i preferirien tindre un escut propi).

També es conserva a la façana de la casa de Ramon Peris l’escut en pedra, originari de la casa pairal dels Guerrero. El seu ús no ha esdevingut mai oficial. Per exemple, a les plaques dels carrers de Cuiper apareix l’escut de Foios.

En tot cas, sabem l’origen de l’escut i el seu significat? De quan data, de quan Cuiper va ser declarada colònia agrícola en 1882? O és anterior? Què representa? Per què eixes armes? I a diferència de la majoria dels pobles valencians on apareixen les quatre barres d’Aragó, com és que en aquest escut apareix el blau de la senyera del cap i casal amb  només tres barres i porta tres estels blancs de huit puntes en compte de corona? Este blog no ho ha trobat… Tant de bo isca algú que ens ho explique. En tot cas, sabent com som d’aficionats els valencians a discutir sobre simbols, no sabem com acabarà un possible debat.

Anuncis

Un pensament sobre “L’ESCUT DE CUIPER, I DE ROCA?

  1. ramon peris

    l’escut no te tres barres, en te cuatre,
    es un error d’ impreta desde fa 50 anys.
    en el original se veunes les cuatre,
    i lo d’els colors no son originals perque en el de pedra no te cap indici de pìntura

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s